Ima li domaćice koja nije čula ili izgovorila ovu rečenicu?
Ja volim da jedem (vidi se na meni!) pa mi kuhanje nije mrsko ali daleko sam od onih koji radi nekog specijaliteta satima džedže za šporetom! Moja „tajna“ za dobro i kvalitetno papanje je u planiranju obroka, smrznutim (najbolje Ledovim – nije plaćena reklama!) proizvodima i svetom PRETISU!
Vjerujem u kvalitet smrznuti proizvoda pa o'šta mi to da satima trijebim grašak, perem špinat i blitvu, čistim ribu, vadim košpe iz višanja?
Od onih sam koji paze da se skoro svaki drugi dan jede nešto „kašikom“, nisam nešto od crvenog mesa – jedem ga samo kad baš poželim, i to uglavnom u restoranima, a fast food zaobilazim u širokom luku! Ti i tamo može pizza i pita, ostalo uglavnom piletina, povrće i salate! Zašto onda nisam vitka, ha, ha? Zbog klope uz TV i slatkiša, ha, ha! O sjedilačkom načinu života da i ne govorim!
Nego, vratimo se ručkovima!
Uvijek kupujem cijelo pile i od njega „izvučem“ dobar temeljac i popriličan broj ručkova!
Jedan batak s dinstanim kupusom. Drugi s pekarskim krompirom.
Krila sa rizi-bizi.
A prsa... Eh – na sto načina! Najrjeđe ih pohujem uz pire krompir (to moja djeca obožavaju kad mi dođu). Uglavnom ih isjeckam na komadiće i stavljam u grašak, rizi-bizi, meksičku mješavinu... Za to koristim i meso od supe.
Naravno, svako meso uvijek prvo preko noći „napacam“ sa soli, senfom i limunom.
Meksičku (otkrila mi je moja Tenaida) jednom „na gusto“ – drugi put na čorbu!
Čorbu pravim i od mješavine za francusku salatu – naravno, sve na pilećoj supi!
„Olovka“ zelenu boraniju (fažolete) skuham s krompirom, bijelim lukom i maslinovim uljem a uz to odlično ide tvdo kuhano jaje!
Ribu nikada ne jedem sama! Moje prijateljice Kaća i Lejla vole srdele i lignje ali ne vole da im kuća smrdi pa dođu kod mene, ha, ha! Uz to krompir s blitvom (može i špinat umjesto blitve!) i bijelim lukom, maslinovim uljem... Klasika! Pa čaša vina... Ih!
I šareni grah jedem cijele godine (neki se ibrete što ga jedem ljeti!)...
Pečene paprike volim s bijelim lukom, sirćetom i narendanim travničkim sirom...
Ribu ala oslić pečem u rerni...
Za špagete sama pravim šalšu. Parmezan obavezan!
Makarone njviše volim sa travničkim sirom i pavlakom...
Koristim i tunjevinu i haringu iz konzerve, tunjevinu sa salatom od krompira s mladim lukom, a haringu s rižom...
Sve je u začinima! Ja imam prilično seljačko nepce – ne volim egzotičnu hranu i slatko-slane okuse pa jedino koristim đumbir u prahu i kurkumu, biber, čili, mediteranski začin i tonu bijelog luka!
U Londonu bih prilikom izlazaka ostala gladna da nije bilo „fish & chipsa“, ha, ha!
„Specijalitet kuće“ mi je koka na pivskoj boci!
To zaslužuje recept:
Pile posoliti izvana i
iznutra, namazati senfom i limunom.. Dobro oprati punu staklenu pivsku bocu od
pola litra (skinuti etiketu i sve ostalo). Bocu odčepiti i na nju nataknuti
pile tako da vrat pileta i otvor boce budu okrenuti prema gore. Pile staviti u
tepsiju tako da sjedi na boci i staviti u rernu zagrijanu na 220
stupnjeva 30 minuta i još 20 minuta na 250 stupnjeva. Kad dobije boju
smanjiti na 150. Gotovo je kad korica postane hrskava.
Moguće je u tepsiju
staviti malo ulja i poredati posoljene
polovine krompira i/ili okolo na rešetku od šporeta.
Važno: sav alkohol iz
piva ispari tako da je jelo “košer” – mogu jest i oni koji ne konzumiraju
alkohol!
Mogli bi se na kraju nečim i zasladiti?
Mene vučeno/dizano tijesto „ne ide“ pa, osim za Božić, uglavnom pravim kolače od žitkog tijesta koje se izlijeva u pleh.
Najnovije otkriće mi je kolač
s uljem!
12 kašika brašna
6 kašike šećera
2 kašike ulja
Vode(može i kisela)
Prašak za pecivo
2 vanilin šećera
Malo cimeta i/ili ruma
Voće
Sjediniti šećer, brašno, ulje, vodu, prašak za pecivo,
vanil šećer , cimet.i voće. Sve to promiješati
silikonskom špatulom. Podmazati pleh uljem i posuti ga, vrlo malo, brašnom ili
prezlama (ja radije samo stavim papir za pečenje!). Peći na 200 stepeni dok ne
porumeni (oko pola sata).
Gotov kolač posuti šećerom
u prahu.
(Ja obično pravim pola mjere a od voća stavim ili višnje , preko
noći ocijeđene – sok stavim s vodom u tijesto, ili grožđice namočene u malo
mlijeka i ruma).
Dobar tek!
PS. Pa ti mene pitaj „šta'š danas
ručku“!
6 komentari
Hrana! Moja omiljena tema! Volim sve sto se tice hrane, da kuham, da idem kod prijatelja na ruckove i vecere (svi super kuhaju, pa je to pravo uzivanje), da otkrivam nove recepte sa svih krajeva svijetai u cemu najvise uzivam, zajedno sa mojom najboljom drugom S, da obilazim vrhunske Londonske restorane. Volim sve kuhinje, nasu dobru kuhinju koju si ti Gorana dobro opisala, osim sto si zaboravila sarmu, volim svu morsku hranu - kamenice, hobotnicu, lignje, crni rizot, sve vrste ribe i to sve na nacin na koji mi spremi moja sestrica u Veloj Luci svakog ljeta, Talijanska kuhinja je super, Spanske tape fantazija, Francuska odlicna, Indijsku obozavam, u zadnje vrijeme uzivam u Nepalskoj hrani koja koristi divnu kombinaciju zacina jako ukusno i jos bih spomenula kuhinju koja je prava umjetnost - Japanska obozavam je. Ovdje za mene nije problem dobro jesti, nego vise kako odoliti :)
OdgovoriIzbrišiTi si ga bas prekucala sve! Ja imam "seljacko nepce" i drzim se jela "s imenom i prezimenom" i to na našem jeziku, ha, ha. Sarmu pravim samo za Božić a još puno toga nisam napisala sa svog repertoara - bilo je mjesta samo za svakodnevno i poneki "specijalitet", ha, ha.
IzbrišiUživam u tvojim komentarima i volim te!
Kiss
I ja tebe i sve tvoje!
OdgovoriIzbrišiPrvi komentar pise da je tvoj, Gogo, drugi opet anoniman! Skontah da si ti!
OdgovoriIzbrišiDa jesam
OdgovoriIzbrišiSad je opet normalno pisalo da si ti! Za svaki slucaj ubuduce se potpisi, ha, ha! Kiss
OdgovoriIzbriši